Gebruik van periode vergelijkingsformules in Dynamics NAV

ingevoerd op 07-03-2017

In de kolomdefinities van Rapportageschema’s is het mogelijk om Datumvergelijkingsformules te gebruiken. Minder bekend is de mogelijkheid om ook Periodevergelijkingsformules te gebruiken. Bij deze laatste geeft je een periode niet relatief in, maar absoluut.

Als je een rapportageschema uitvoert voer je ook altijd een datumfilter in. Dat zoui bijvoorbeeld (altijd) de datum van vandaag kunnen zijn. Als je nu in je kolomdefinities als datumvergelijkingsformules bijvoorbeeld +1M, +2M etc. hebt gebruikt, zijn deze dus altijd afhankelijk van de datum die je in je datumfilter hebt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een kolommenbalans zou willen gebruiken (met 12 maanden nast elkaar afgedrukt) zou je als datumfilter altijd een datum in bijv. januari moeten kiezen. Handiger is het dan om een Periodevergelijkingsformules te gebruiken. Hierbij kun je aangeven welk deel (periode) van het lopende boekjaar je wilt gebruiken. Een voorbeeld is BJ[1], wat de eerste periode van het lopende boekjaar (de BJ in deze formule) geeft.

 

Enkele voorbeelden:

BJ[1] is de eerste periode van het huidige boekjaar

BJ[1..3] is de eerste tot en met de derde periode van het huidige boekjaar (ofwel het eerste kwartaal)

-1BJ[1] is de eerste periode van het vorige boekjaar

-1BJ[1..3] is het eerste kwartaal van het vorige boekjaar

-2BJ[1] is de eerste periode van het boekjaar twee jaar geleden

BJ[HP] is de periode waarin het datumfilter valt (HP staat voor Huidige Periode)

 

Als je met deze periodevergelijkingsformules werkt maakt het dus eigenlijk niet meer uit wat er in het datumfilter staat: als er 01-01-2017 of bijvoorbeeld 10-03-2017 of 21-04-2017..28-07-2017; in alle gevallen laat BJ[1] de kolom filteren op de eerste periode van het boekjaar 2017! Als je als datumfilter 03-03-2016 in zou voeren wordt diezelfde kolom dus gefilterd op Januari 2016. Alleen HP (huidige periode) is wel afhankelijk van het ingevoerde datumfilter.

Het voordeel van deze methode met BJ[1] etc. is dat je altijd zeker weet dat je een bepaalde periode pakt, dat is met +1M, +2M etc. niet zo, omdat je dan volledig afhankelijk bent van het datumfilter dat door de gebruiker wordt ingevoerd.

 

Nog een paar voorbeelden:

 

Stel dat je vier kwartalen naast elkaar wilt zien maak je de volgende kolommen:

BJ[1..3]

BJ[4..6]

BJ[7..8]

BJ[10..12]

 

Stel dat je drie volledige boekjaren naast elkaar wilt zien maak je de volgende kolommen:

BJ[1..12]

-1BJ[1..12]

-2BJ[1..12]

 

Succes!

Dynamics NAV Dynamics NAV